Osteophatie

Behandelingen

Een Osteopaat onderzoekt niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft. Osteopathie is een manuele geneeskunde, dat wil zeggen dat een Osteopaat bij de behandeling alleen de handen gebruikt. De behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Gewrichtsklachten
Mechanische aspecten

Osteopaten behandelen de mechanische aspecten van het lichaam.

Rugpijn, een klacht die bij vier op de vijf mensen voorkomt, wordt het meest behandeld. Er zijn echter veel meer storingen die pijn in het bewegingsapparaat kunnen veroorzaken. Hoofdpijnen en pijn in de nek en schouder kunnen door Osteopathie behandeld worden. Elke gewrichtspijn, zoals in de heup, knie, enkel, voet, pols, elleboog, schouder en rib kan baat hebben bij een behandeling, veelal liggen oorzakelijkheden elders en soms ver weg van de eigenlijke pijn regio. Veel vrouwen vinden tijdens hun zwangerschap, wanneer de verandering in het lichaam pijn en ongemakken veroorzaakt, verlichting na een behandeling door een Osteopaat.

Sporters

Sporters op ieder niveau kunnen ook baat hebben bij een behandeling.

Sommigen willen graag zo spoedig mogelijk weer verder met hun sport na een blessure. Anderen hebben misschien problemen die niet zichtbaar zijn, maar die hen wel belemmeren om optimaal te functioneren en zodoende slechter presteren. Zij krijgen een toegespitste behandeling zodat zij hun sportieve doelen kunnen bereiken.

Osteopathie voor sporters
Osteopathie na operatie
Patiënten na operatie

Osteopaten kunnen patiënten helpen na een operatie, met name wanneer het lichaam van de patiënt niet kan wennen aan veranderingen.

Osteopaten kunnen lichamelijke klachten bij mensen van alle leeftijden behandelen, van een trauma bij de geboorte, chronische middenoorontsteking bij jonge kinderen tot artritis bij ouderen. Zo kan het zijn dat darmkrampjes bij baby’s veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje te behandelen, verdwijnen de krampjes. Tevens kan een snelgeboorte of een te laat breken van de vliezen aan de basis liggen van krampjes of algehele weerstandsverlaging geven.

Een Osteopaat diagnosticeert en behandelt klachten welke veroorzaakt kunnen zijn door een blessure, stress of een andere oorzaak, om het menselijk lichaam zo efficiënt mogelijk te laten functioneren moeten de beperkingen en storingen zo goed mogelijk worden opgespoord en behandeld. Wanneer ons systeem in harmonie en in balans is, functioneert het lichaam optimaal,ook qua energie verbruik. Deze energie is nodig om optimaal te kunnen leven.

Behandelingswijze

Een geregistreerd Osteopaat is in staat om een regulier onderzoek uit te voeren en een diagnose te stellen. Dit is belangrijk, want de patiënt is misschien nog niet eerder naar de dokter geweest. Osteopaten zijn opgeleid om klachten aan te kunnen tonen die een andere behandeling nodig hebben of door de huisarts behandeld moeten worden. Vanaf het begin van zijn opleiding heeft de Osteopaat een fijngevoeligheid in zijn vingers ontwikkeld. Het postuur van de patiënt en de structuur van het lichaam worden zorgvuldig met de handen in kaart gebracht. De Osteopaat kan de bewegingen van de gewrichten voelen en weet zo of deze bewegingen beperkt of te groot zijn. Hij of zij zal de conditie van het weefsel, de spieren, en het bindweefsel onderzoeken om te zien of deze normaal is of onder stress staat. Zo kan de Osteopaat bepalen waar in het lichaam het ideale evenwicht in de structuur en de mechaniek verstoord wordt.

Diagnose & Behandeling

Om het menselijk lichaam zo efficiënt mogelijk te laten functioneren moeten de beperkingen en storingen zo goed mogelijk worden opgespoord en behandeld.

Wanneer ons systeem in harmonie en in balans is, functioneert het lichaam optimaal,ook qua energie verbruik. Deze energie is nodig om optimaal te kunnen leven.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!